Hem » Smalspårsfrämjandet

Smalspårsfrämjandet

Om Smalspårsfrämjandet

Smalspårsfrämjandet är en modelljärnvägsförening för de som tycker om det nostalgiska och småskaliga på och kring järnvägar från en numera svunnen tid, och som dessutom vill avbilda detta i någon form av modell. Egentligen är det svårt att ange konkret vad som är just ”smalspårigt”.
Föreningens medlemmar är i stor utsträckning självbyggare som bygger sina egna modeller helt från ”scratch” eller från byggsatser. För de flesta av oss är det väl just det som utgör kärnan i hobbyutövningen, att skapa något själv ända från början. För att bygga en modell, från ”scratch” eller byggsats, krävs kunskap från många discipliner, såsom lödning, modellväxellådor, motorer, elektronik (ibland i den högre skolan) och inte minst konstarten målning och väderbitning.
Skalorna varierar, men skala H0 (1/87) eller skala O (1/45) är de mest förekommande för de alster som framställs av medlemmarna. Gemensamt för de modeller och miljöer som byggs är att de mer eller mindre uteslutande har förebilder som tillhör historian, och att det rör sig om tämligen små fordon och korta tåg långt från SJs fjärrgodståg med 50+ axlar bakom multipla blåmålade Rc-lok.
Föreningens verksamhet bedrivs i form av en tidning Smalspårigt, mötesträffar ute i landet och den här hemsidan, vars mest aktiva del är forumet, där modeller, byggteknik och annat med anknytning till ”smalspåriga” modeller diskuteras. På forumet finns en imponerande stor kompetens om allt som rör modellbygge samlat, och den fråga man inte får svar på där saknar troligen svar.
Vad krävs då för att börja med denna ”smala” hobby, förutom intresset för att kanske i framtiden åstadkomma något som liknar bilden ovan? Egentligen inte speciellt mycket. Ett bra sätt att börja, är att köpa en enklare byggsats från någon tillverkare (Rimbo Grande, Vagnverkstaden, Perl, Byggsvenskt m.fl). För att knåpa ihop byggsatsen krävs verktyg som inte ens kostar 1000:- (lödkolv med lite tillbehör, en nålfilssats, några tänger, en skalpell och kanske en glasfiberborste). Målningen kan man klara ut med pensel, om man inte begär hjälp på forumet, för där finns säkert någon som kan hjälpa en novis med en sprutmålning. Blir man sedan biten, är det bra att gå vidare med att bygga en landskapssnutt, kanske i form av en modul/tittskåp, med en liten station eller ett magasin. Rätt vad det är har man skapat en miljö i miniatyr….
Mer om föreningen och hur du blir medlem i den kan du läsa om du klickar på ”Bli medlem!” till höger.
Bengt Nylén – Ordförande


Lämna en kommentar